Słowo „transformacja” jest bardzo modne. Wielkie przemiany cieszą się ogromną popularnością. Trudno jest pozostawać w topowej formie przez cały rok. Większość ludzi nabiera nieco masy, w pewnym sensie traci formę, sylwetka staje się bardziej zamglona po to, by przeprowadzić redukcję i wrócić do formy. Trzymanie formy przez cały rok może wymagać [...]
[...] wiele różnych ruchów. Kluczowe jednak, według samego Diego, jest jego odpowiednio zbilansowana dieta. Każdy posiłek spożywa co dwie godziny, co daje ich łącznie sześć dziennie. Zawierają m.in. jajka, szparagi, rybę i kurczaka. Obecnie Diego Hernandez skupia się na przygotowaniach do zawodów oraz motywowaniu do pracy ludzi, którzy podobnie, [...]
Witamina B12 jest niezbędnym składnikiem odżywczym, którego zapotrzebowanie większość ludzi bez trudu zaspokaja z pożywienia. Jej źródłem są przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mięso, nabiał i jaja. Niedobór tej witaminy mogą mieć osoby stosujące dietę wegańską i wegetariańską. Podsumowanie Ponieważ najwyższy poziom [...]
[...] stanowili Tom Platz, Arnold Schwarzenegger i Dorian Yates. Pearl otwarcie mówi o używaniu sterydów w swojej książce "Getting Stronger". Twierdzi, iż używał 30 mg nilivaru dziennie przez 3 miesiące w 1958 r. Rzekomo sięgnął po środek ponownie przed konkursem Mr. Universe w 1961 r. Powiedział, że zrobił szybki postęp przy użyciu leków, ale nie [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] 6 dni w tygodniu. Jest fanką super serii i dużej ilości powtórzeń w serii. Jeśli chodzi o cardio, pływa i biega na bieżni 4-6 razy w tygodniu. Zazwyczaj je 5 posiłków dziennie, a jej posiłki to najczęściej owsianka z owocami i białkiem, mięso z warzywami i ryżem, ryba z warzywami i batatem, jajka pod różną postacią. Linda wygrała walkę z [...]
Spora ilość godzin pracy, życie rodzinne, treningi czy inne obowiązki, często zmuszają nas do tego, aby przeznaczyć jak najmniej czasu na dietę i przygotowanie posiłków. Praca, którą należy włożyć i czas, jaki należy poświęcić na gotowanie, pieczenie, ogólne komponowanie dań, szczególnie dla osób początkujących wydaje się głównym problemem [...]
Każdego roku w Polsce diagnozuje się około 18 000 zachorowań na nowotwór złośliwy jelita. Rak jelita grubego jest trzecim co do częstości występowania nowotworem złośliwym, na który zapadają mężczyźni, i drugim, na który chorują kobiety. Od kilku lat zachorowalność i umieralność na raka jelita grubego u obu płci wzrasta. Inne czynniki ryzyka raka [...]
[...] powyższych badań spożycie białka na poziomie 30% dostarczanych kalorii może być optymalne dla utraty wagi. Dla osoby stosującej dietę 2000 kalorii będzie to około 150 g dziennie. 5. Także osoby starsze potrzebują go więcej (białko przeciwdziała osteoporozie i sarkopenii) Białko jest niezwykle ważne dla osób, które wracają do zdrowia po [...]
[...] zdradził, że spożywa co najmniej 1,5 g białka na kg masy ciała, czyli łatwo policzyć, że dzienna podaż wynosi 240 g protein. To naprawdę bardzo dużo białka. Ile posiłków dziennie zjada, aby dostarczyć pożądaną ilość białka? Codziennie spożywa 5-6 posiłków plus 2 koktajle proteinowe. Twierdzi, że dzięki nim znacznie łatwiej jest trzymać się [...]
[...] W badaniu z 2014 r. obliczono, że diety osób jedzących ryby spowodowały o 46% mniej emisji gazów cieplarnianych niż diety, w których zjadano przynajmniej jedną porcję mięsa dziennie. Z powodów etycznych Czasami jest to główny powód, dla którego ludzie decydują się na wegetarianizm i jego odmiany, czyli m.in. peskatarianizm. Niektóre z powodów [...]
[...] redukcyjnej, gdzie wykorzystuje się mniejszą ilość kalorii, częste posiłki mogą być zbyt małe, aby zapewnić odczucie sytości. W takim przypadku polecam 3 do 4. posiłków dziennie. Myśląc białko, najczęściej do głowy przychodzi nam przysłowiowa pierś z kurczaka, a nieco rzadziej jajka, twaróg, ryby, czy w przypadku wegan - rośliny strączkowe. [...]
[...] wśród młodszych uczestników (w wieku 11–31 lat) efekty były niewielkie. W badaniach uwzględnionych w metaanalizie uczestnikom podawano kreatynę w dawkach od 2,2 do 20 gramów dziennie, przez okres od jednego tygodnia do 24 tygodni. Interesujące jest to, że zmienność tych czynników, tj. długość suplementacji i dawka, nie miały znaczącego wpływu na [...]
Zawodnicy Strongman bez wątpienia muszą codziennie spożywać sporą ilość kalorii. Jako sportowcy znacznie więksi niż w innych dyscyplinach, nie tylko mają wymagające treningi, ale też muszą przykładać wagę do ilości posiłków, jakie spożywają. Ostatnio bracia Luke i Tom Stoltman odwiedzili Hillhead Cafe w Tornagrain w Szkocji i zamówili dosłownie [...]
[...] ciała. Chociaż początkowo dziewczyna rozpoczęła swoją drogę w dobrej wierze, ale później odchudzanie stało się obsesją, która doprowadziła do anoreksji. 600 kalorii dziennie przy intensywnych treningach każdego dnia to niewiele. Szczególnie, że jedyne co Amira jadła to białko jajka, owoce i pierś z kurczaka. Dopiero kiedy jej życie [...]
Utarło się przekonanie, że prawdziwi mężczyźni jedzą steki i jajecznicę na boczku, a sałatki i owocowe smoothie są dla kobiet. Czy takie przekonania są jednak właściwe? Czy w diecie mężczyzny owoce i warzywa to mniej istotny element? Podsumowanie Dieta prawdziwego mężczyzny to nie tylko czerwone mięso, jajka i boczek. Taka dieta jest niedoborowa [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
[...] lub obawiamy się zanieczyszczonego mięsa rybiego. Witaminę D znajdziemy również w jajka czy maśle, ale aby dostarczyć ją do organizmu musielibyśmy zjeść np. 20 jajek dziennie lub wypić 80 litrów mleka! Podsumowanie O niskim poziomie witaminy D mogą również świadczyć choroby dziąseł, zmęczenie, senność czy uczucie osłabienia. Witamina D [...]
[...] niedawno spożycie właściwej ilości lecytyny, a co za tym idzie również choliny, nie stanowiło większego problemu. Przeciętny Amerykanin zjadał bowiem około 6 g lecytyny dziennie, dostarczając tym samym prawie 1 g choliny do swojego organizmu. Pół wieku temu dużą ilość kalorii dostarczono bowiem z produktów pochodzenia zwierzęcego w tym mięs, [...]
[...] hemoglobiny następowała przy karmieniu dietą pełnoziarnistą, produktami owsianymi lub otrębami najlepsze warunki zapewniało dostarczanie nie mniej niż 0,25 mg żelaza dziennie, a miedzi 0,05 mg dziennie Okazało się, że dodanie chlorku żelaza i siarczanu miedzi do suszonego całego jajka, suszonego żółtka jaja, suszonej wątroby i świeżej [...]